10 bud for godt nettvett

Bruk av internett er ikke et gode helt uten baksider. Det kan oppstå mange sikkerhetsproblemer når man benytter seg av internett.

Man er tryggere om man benytter litt grunnleggende nettvett. I denne artikkelen vil vi gi deg 10 gode tips til sikker nettbruk.

1. Bruk unike passord

Det er fristende å benytte seg av samme passord på forskjellige nettsider. Dette kan imidlertid føre store problemer viss noen får tilgang til passordet. Da har vedkommende tilgang til kontoer man har på mange forskjellige nettsider. Det er derfor viktig å ha et unikt passord for hver side der man er medlem.

2. Ikke last ned fra ukjente sider

Noen ganger kan man være uheldig å laste ned virus fra internett. For å minimere risikoen for at dette skal skje, så bør man ikke laste ned fra nettsider man ikke kjenner til. Da øker sannsynligheten for å unngå skadelig programvare.

3. Vær kritisk til e-post

Noen ganger kan man en e-post virke helt uskyldig, og vise seg å være en stor trussel. Dette kan være en e-post med et virus som vedlegg eller et svindelforsøk. Et eksempel er om man mottar en e-e-post der banken spør om personlige opplysninger. Da bør man ikke svare på dette. Det kan nemlig være svindlere som står bak.

4. Aldri del personlige opplysninger gjennom chat

Opplysninger som personnummer, kontonummer, adresse og lignende er sensitiv informasjon. Derfor bør man aldri opplyse om dette på chat.

5. Velg personlige sikkerhetsspørsmål

Når man oppretter en brukerkonto på nett så får man gjerne velge et eget sikkerhetsspørsmål. Dette kan man for eksempel bruke til å gjenopprette kontoen om man mister passordet. Om man får velge både spørsmål og svar, så er det viktig at dette er noe personlig. Da vil det være vanskeligere å gjette for andre.

6. Vær forsiktig med offentlig WIFI

Man vet aldri hvem andre som har tilgang til nettverket. Risikoen for hacking er betydelig høyere enn på et privat nettverk.

7. Bruk antivirus-program

Et solid antivirus-program kan sperre angrep mot en datamaskin. Dette er et enkelt tiltak som har mye å si for sikkerheten.

8. Bruk brannmur

De fleste operativsystemer har egen brannmur som man kan benytte. Man kan selv endre innstillingene for å velge hva man ønsker å unngå. En god brannmur kan gjøre hverdagen på nett tryggere.

9. Last ned de siste oppdateringer

Windows og Mac OS kommer stadig med nye oppdateringer som beskytter deg mot trusler på nett. Det er derfor viktig at man oppdaterer datamaskinen med en gang en ny sikkerhetsoppdatering blir tilgjengelig.

10. Sørg for at alle følger reglene

Om man deler datamaskinen med andre så er det viktig at alle følger samme regler. Viss ikke så er det fort gjort å bli utsatt for angrep. Det hjelper lite at bare en person er forsiktig på nett.

Ved å følge disse tipsene så er man godt rustet mot angrep på internett. Enkle leveregler har fantastisk effekt for å forhindre uheldige konsekvenser av nettbruken.

 
Privacy Policy