Facebook – en trussel mot personvernet?

Facebook blir benyttet av millioner av nordmenn hver eneste dag. De færreste tenker gjennom hvilke konsekvenser dette har for personvernet.

Det er lett å la seg begeistre av de mange mulighetene man har gjennom Facebook. På dette nettstedet kan man dele alt fra bilder til statusmeldinger og videoer. Er dette altomfattende nettstedet en trussel mot befolkningens personvern?

Storstilt lagring

Facebook lagrer utrolig mye informasjon om hver enkelt bruker. Dette er ikke uproblematisk med tanke på personvern. Det er lett å tenke at dette ikke får noen konsekvenser, men mange ville nok likevel bli sjokkert om de visste om alt som ble lagret av Facebook. Alt man skriver av meldinger, eller publiserer blir lagret av selskapet. Om man selv vil vite hva som er lagret så kan man få utlevert denne informasjonen fra Facebook. Dessverre er det slik at man må ha teknisk ekspertise for å forstå noe av den filen man mottar. Da forsvinner litt av poenget med å tilby et slikt innsyn.

Andre nettsider

Man slipper heller ikke unna informasjonslagringen til Facebook når man benytter andre nettsider. Mange av disse har nemlig integrert Facebook og andre sosiale medier i sine egne portaler. Dette har de gjort for at leserne skal kunne like og dele deres innhold på Facebook. Dette høres kanskje udramatisk og smart ut. Det de fleste ikke tenker over er at resultatet blir mer informasjon for Facebook. Hver gang man er pålogget Facebook, og besøker et slikt nettsted så blir det nemlig lagret informasjon om besøket. Dette innebærer at Facebook ikke bare vet hva som skjer når man benytter deres plattform, men også hva man driver med når man surfer på nettet.

Bruk av dine poster

Når man poster for eksempel et bilde eller en video på Facebook, så tenker man gjerne at dette er noe man selv kan styre publiseringen av. Sånn er det ikke i henhold til de vilkårene man har godtatt når man blir medlem av Facebook. Selskapet kan nemlig bruke et medlem sine bilder og videoer til egen markedsføring. Dette kan de gjøre helt uten å kompensere den som lastet opp innholdet til nettsiden. Man får heller ikke vite om hva som blir brukt. På mange måter kan man si at konsekvensen er at man mister styringen over private bilder. Mange ville nok ha protestert kraftig om de visste at Facebook hadde disse rettighetene. Det er negativt for personvernet at noen bare kan benytte noe som er tiltenkt et spesifikt publikum, og vise dette til hvem som helst. Det blir ikke bedre av at innholdet kan benyttes i kommersiell sammenheng.

Det er mange gode grunner til å være skeptisk til personvernet på Facebook. Gjennom omfattende lagring av informasjon får de vite ekstremt mye om alle sine brukere. Dessverre er dette del av en mer generell utvikling der noen få aktører får vite mer og mer om flere mennesker. Dette skjer gjerne uten at disse menneskene er godt nok kjent med konsekvensene. Personvernet blir dessverre ofret til fordel for kommersielle hensyn.

 
Privacy Policy