Slik beskytter du deg mot datavirus

Virus kan ramme datamaskinene når man minst venter det. Heldigvis kan man selv forebygge slike angrep på flere måter.

Et datavirus kan skape store problemer for den som blir utsatt for det. Derfor er det viktig å sikre seg seg best mulig mot de mange truslene som finnes på nettet.

Vær kritisk ved nettbruk

Ukritisk nettbruk øker risikoen for virus betraktelig. Det er avgjørende at man tenker gjennom hvilke nettsider man besøker, og hva man laster ned fra disse. Noen ganger kan sidene fremstå seriøse, men likevel forsøke å infisere datamaskinen. En grei regel er å unngå og laste ned filer fra nettsteder man ikke kjenner til. Har du barn så bør du forklare disse reglene til dem også. Det hjelper lite om bare en av brukerne av maskinen er forsiktig. Første bud for å unngå virus er kritisk nettbruk.

Bruk antivirus-program

Det første man bør gjøre er å gå til innkjøp av et antivirus-program. Dette er en programvare som beskytter datamaskinen mot virus og andre angrep. Disse programmene har som regel både søkefunksjon, og muligheten til å blokkere eventuell inntrengere når de angriper. Det er viktig å laste ned alle nye oppdateringer slik at man er klar for å stå imot nye trusler. Det finnes en rekke programvarer på markedet, og mange av disse er gode. Norton Antivirus er et eksempel på et antivirus-program som har god effekt. Likevel er det viktig å huske på at antivirus ikke er noen garanti for å ikke bli infisert av datavirus. Det er heldigvis flere ting man kan gjøre for å verne datamaskinen mot slike trusler.

Bruk brannmur

Brannmur finnes både på Windows og andre operativsystemer. Dette er et nyttig virkemiddel som man kan bruke til å bli varslet om angrep. I tillegg kan brannmuren blokkere uønsket aktivitet og virus. I tillegg kan man lage egne innstillinger for å tilpasse brannmuren til egne behov. Dette er et enkelt grep som kan bety mye for sikkerheten på nett.

Vær forsiktig med e-post

Man bør la være å åpne e-post fra ukjente og suspekte avsendere. Det aller viktigste er likevel at man lar være å åpne vedlegg i slike e-poster. Disse kan nemlig inneholde virus og andre skadelige filer. Denne typen henvendelser er en av de klassiske fremgangsmåtene til de som forsøker å spre datavirus. Her gjelder det å være på den sikre siden, og ikke åpne noe man ikke føler seg trygg på.

Oppdater datamaskinen

Nye sikkerhetstrusler dukker opp hver eneste dag. Det er umulig å lage en programvare som vil forhindre nye typer angrep i all evig fremtid. Derfor er det vanlig at operativsystemet kommer med oppdateringer som beskytter mot nye sikkerhetshull. Dette er tilfellet med Windows og Mac OS. Det kan være fristende å la være og oppdatere. Da slipper man å vente på at prosessen skal gjennomføres. Da må man huske på at nye oppdateringer bidrar til økt sikkerhet, og kan være med å forhindre angrep mot datamaskinen. Derfor bør man alltid installere nye oppdateringer med en gang man får melding om at de er tilgjengelige.

Datavirus kan ramme alle som benytter en datamaskin. Ved å følge noen grunnleggende råd kan man heldigvis redusere risikoen betraktelig. Det er viktig å ha fokus på god forebygging.

 
Privacy Policy